Pagina's

Google Translator

10 februari 2011

De Campus

Toen Drs. van Bommel in 1979 aangetrokken werd als burgemeester, trof hij een klein half vervallen dorp aan. De grootste bloeiperiode was achter de achter de rug.
De notabelen van het dorp dachten een leuke Burgemeester aangetrokken te hebben. Leuk op feestjes en zo. Want dat vonden de notabelen ook heel leuk.
Echter ontpopte de heer van Bommel zich tot een kleine dictator.
Het eerste wat hij deed, was het stoppen van de schepen woningbouw, die meer afbrak, en het liefst betonnen flatgebouwen liet neer zetten.
Vervolgens liet hij de de onderdelen van de laatste 4 afgebroken boerderijen opslaan in de steengroeve.

De steengroeve van Valridiss.


Het tweede dat van Bommel deed, mede op verzoek van Mgr Gouda, om de kerk en de daar aangelegen markt op te knappen.
Het derde onderdeel dat van Bommel deed, was het stopzetten van de bouw van 15 hoge flats, van 7 etages. In plaats daarvan liet hij de pakhuizen, die al jaren leeg stonden en afgebroken zouden worden ombouwen tot luxe appartementen, evenals de patriciërs huizen die rond 1905-1925 gebouwd, zijn opknappen.
Op de plek waar 10 van 15 flatgebouwen moesten komen, werd een mooie boulevard aangelegd. Daarbij werden delen van een uit 1492 stammende waterpomp herstellen en heropbouwen.

Valridiss, met blik vanaf de rivier, met rechts de van Bommel brug, met daarnaast de verbouwde pakhuizen.
Iets op de achtergrond staan de patriciciërs huizen. Helemaal links staan chique villa’s. Met op de achtergrond
de steengroeve en achterdoor de rondweg.



De burgemeester ronde in 1980 een in 1970 gestart ruilverkavelingsplan. Een plan gemaakt in 1970 is een plan, en dat belande in de ijskast. Totdat van Bommel arriveerde.
Die pakte dat meteen op, en bouwde de Boomgaardsweg, en verbreedde en verlegde Veestraat, die voorheen rechtstreeks op de Koestraat aansloot, maar nu op de kleine Korteweg aansloot.
Burgemeester van Bommel deed heel veel goede dingen, maar ook hele stomme dingen. Dit was er een van. Een breede Veestraat aansluiten op een smalle Korte weg.

Op het moment dat de burgmeester 3 jaar regeert, realiseert hij zich dat hij half Valridiss moet afbreken om er iets fatsoenlijk van te maken. Een kwart kon hij zo afbreken, omdat in de veelal krotwoningen, niemand meer woonde. Een landloper uitgesloten. Het andere kwart moest ergens heen.

De overgebleven 10 barakken die omgebouwd zijn tot motel

En dus werd er een plan gemaakt. Bovenop het plateau moest een tijdelijk campement gebouwd worden. Dit campement bestond uit een groot aantal barakken.

Kortom de mensen verhuisden, woonden een tijdje in he campement en gingen weer terug. Niet allemaal. Velen wilden in het Campement blijven wonen.

In 1991, bij einde van de 3e termijn van Burgmeester van Bommel, was Valridiss een levendig dorp, met tegen de 10.000 inwoners op. Het campement  werd bewoond door 2000 mensen.
Ondermeer door inzet van de burgemeester, werden er mooie woningen gebouwd in het campement. Werden de 4 afgebroken boerderijen herbouwd , werd er een replica van de kerk van Valridiss gebouwd, evenals een replica van de pomp en het marktplein.
In 1996 was het plan campement voltooid. En er woorden rond de 7000 mensen in mooie woningen. 10 barakken worden omgevormd tot een motel, en werd er een hele grote markt gebouwd, met een paar winkels en restaurants.

Een van de grote rondwegen van het Campus




Huizen rond een 200*25meter groot parkje, midden in het Campus




Huizen rond een 200*25meter groot parkje, midden in het Campus

De herbouwde boerderijen van Valridiss, tesamen met een kopie van de kerk, waterpomp en marktplein van Valridiss.


Andere blik op de markt omzoomt met oude boerderijen.


De nieuwe markt, met winkels in het Campus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.